Bewegen voor kinderen: Dé stap naar een gezonde toekomst

bewegende kinderen

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. De motorische vaardigheden gaan achteruit en het risico op overgewicht ligt op de loer. In deze blog bespreken we waarom bewegen voor kinderen goed is en geven we een oplossing voor dit probleem. 

Beweegrichtlijnen voor kinderen

In 2017 heeft de Gezondheidsraad beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot 18 jaar opgesteld. De volgende richtlijnen gelden:

  • Bewegen is goed, maar meer bewegen is nog beter
  • Doe minstens een uur per dag aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. 
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen. 
  • Voorkom veel stilzitten.

Maar al snel bleek dat een groot deel van de Nederlandse kinderen deze normen niet halen. Oorzaken hiervoor zijn digitalisering, verstedelijking en te weinig veilige speelplekken. 

Bewegen voor kinderen is essentieel

De richtlijnen zijn niet voor niks opgesteld door de Gezondheidsraad. Beweging is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Hier zijn 5 oorzaken voor: 

  1. Beweging is essentieel voor de gezondheid. De kans op depressieve symptomen verkleint, het heeft gunstige effecten op de botkwaliteit en verbetert de insuline gevoeligheid. Duurtraining zorgt er daarnaast voor dat de fitheid verbetert en krachttraining vergroot de spierkracht. Kinderen blijven bovendien beter op gewicht. 
  2. Bewegen en cognitieve ontwikkeling hebben een belangrijke relatie. Zo is er een positieve relatie tussen langdurig bewegen en de bloedvoorziening van de hersenen en de ontwikkeling van de hersenstructuur. 
  3. Er is een positieve invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen leren namelijk om te gaan met successen en teleurstellingen. Ook leren ze samenwerken en te reageren op andermans gevoelens. Daarnaast heeft bewegen een positief effect op het zelfbeeld. Dit zorgt er ook weer voor dat de sociale acceptatie groter is.
  4. Kinderen die aan de beweegrichtlijnen voldoen hebben over het algemeen betere motorische vaardigheden dan kinderen die dat niet doen. Hier heb je later weer profijt van, doordat goed ontwikkelde motorische vaardigheden belangrijk zijn voor het ontwikkelen en behouden van een actieve leefstijl. 
  5. Je voelt je gelukkiger als je beweegt. Bewegen draagt bij aan plezier en gezelligheid. Je bent meer tevreden over je leven.  Dit geldt ook voor kinderen.

bewegen voor kinderen door te leren met Smartwall

Bewegend leren: de oplossing?

Het grootste probleem lijkt te zijn dat de maatschappij is veranderd. Kinderen gaan steeds minder naar buiten en zitten het liefst de hele dag achter een beeldscherm. Bewegen is niet meer de standaard. 

Een oplossing hiervoor kan zijn dat er meer sportactiviteiten voor kinderen moeten zijn. Buurtsportcoaches hebben hier een belangrijke rol in. Daarnaast moet sport voor alle kinderen toegankelijk zijn. 

Een andere oplossing is om het bewegen voor kinderen makkelijker te maken. Op basisscholen is het nu al verplicht om iedere week 2 uur gymles te krijgen. Maar het bewegen kan ook geïntegreerd worden in het lesprogramma door middel van bewegend leren. Nog lang niet alle scholen werken hiermee, maar het is in opmars. Bij bewegend leren is het niet de bedoeling dat kinderen ongecontroleerd door de klas gaan rennen. Lichamelijke activiteiten en leertaken, zoals taal en rekenen, worden hierbij juist gecombineerd. 

Onderzoek bewijst dat intensieve lichaamsbeweging zorgt voor een toename van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Kinderen kunnen zich hierdoor beter concentreren. Ook zorgt beweging ervoor dat kinderen de geleerde stof beter kunnen onthouden. 

Gamification

Gamification kan ook een belangrijke rol spelen. Het zorgt namelijk voor een spelelement. Bij gamification wordt het leren speelser gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de SmartWall. Dit is een interactieve speelmuur. Kinderen moeten door te bewegen, het gooien van een bal, leerzame spelletjes spelen. Zo leren ze rekenen door de ballon te kiezen die de juiste som weergeeft. Een beloning zorgt er vervolgens voor dat de kinderen gemotiveerd blijven. 

Conclusie

Kinderen bewegen steeds minder. En dat terwijl bewegen essentieel is voor de ontwikkeling. Het is niet meer de standaard voor kinderen. Ze zitten vaak liever achter een scherm. Door bewegen te integreren in het lesprogramma, kan dit probleem worden opgelost. Leren door te bewegen, bewegen door te leren. 

Deel dit:

Categorieën
Meer weten?