Fitness is de meest beoefende sport van 2022. Ten opzichte van 2021 kende de sport zo’n 400.000 extra sporters blijkt uit het rapport van NOC*NSF. Dit zie je zowel bij volwassenen als bij jongeren. Ook in 2023 is de verwachting dat fitness hoog scoort.
Het starten van een fitnessroutine is niet altijd makkelijk. Waar begin je? Waar moet je rekening mee houden? In deze blog zullen we 5 tips geven die jou op weg helpen in de sportschool.
1. Stel realistische doelen
Een van de eerste stappen bij het beginnen van een fitnessroutine is het stellen van duidelijke en haalbare doelen. Bepaal voor jezelf of je bijvoorbeeld streeft naar gewichtsverlies, spieropbouw of verbetering van je conditie. Dit zorgt ervoor dat je gefocust en gemotiveerd blijft.
Belangrijk is dat je het SMART principe hanteert bij het maken van doelen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdsgebonden. Een doel wordt hiermee realistischer, waardoor je deze sneller haalt.
2. Raadpleeg een fitnessprofessional
Veel mensen beginnen zonder voorkennis te sporten. Dit kan heel gevaarlijk zijn. Voordat je begint, is het daarom verstandig om advies in te winnen bij een fitnessprofessional, zoals een personal trainer of fysiotherapeut. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen met het beoordelen van je huidige fitnessniveau en het ontwikkelen van een trainingsprogramma dat past bij jouw doelen en behoeften.
Het is daarnaast belangrijk dat je de apparaten goed leert kennen. Wat train ik met het apparaat en wat is een realistisch gewicht? Als je bij het ene apparaat 20 kg aankan, betekent dit niet dat je dat bij een ander apparaat ook kan. Wanneer je hier geen rekening mee houdt, liggen blessures op de loer.
3. Kies de juiste activiteiten
Het kiezen van de juiste activiteiten is essentieel voor succes in je fitnessroutine. Overweeg welke activiteiten je leuk vindt en welke het beste passen bij je doelen. Wanneer je iets leuk vindt, blijft de motivatie ook hoger.
Samen sporten kan er ook voor zorgen dat je gemotiveerder wordt. Er is meer sprake van een verplichting, wat voor veel mensen goed werkt. Het belangrijkste is dat jij kiest wat bij jou past.
4. Stel een trainingsschema op
Een vast trainingsschema kan je helpen om consistent te blijven in je fitnessroutine. Plan je workouts op vaste dagen en tijden, en houd je eraan. Hierbij is het ook weer belangrijk dat je realistisch blijft. Je kan wel zeggen dat je 3 dagen per week wilt sporten, maar als je eigenlijk maar 2 dagen tijd hebt, gaat het niet werken. Het wordt hierdoor alleen maar makkelijker om trainingen af te zeggen. Bouw daarom geleidelijk op.
Door middel van een trainingsdagboek kan je vervolgens je voortgang bijhouden. Je ziet welke stappen je maakt en waar je nog stappen kan maken. Dit houdt de motivatie hoog.

5. Luister naar je lichaam
Misschien wel het allerbelangrijkste. Luister naar je lichaam en neem voldoende rust. Overtraining kan leiden tot blessures en uitputting. Gun jezelf de tijd om te herstellen tussen workouts door. Rust en herstel zijn net zo belangrijk als actieve training. Vergeet daarom bij je trainingsschema niet je rustdagen in te plannen.
Ook tijdens de training is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Iedereen heeft weleens een mindere dag. Leer de grenzen van je lichaam kennen en ga daar vooral niet overheen.
Conclusie
Fitness wordt steeds populairder en is momenteel zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Het kan een geweldige manier zijn om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Door realistische doelen te stellen, professioneel advies in te winnen, de juiste activiteiten te kiezen, een vast trainingsschema op te stellen en naar je lichaam te luisteren, kun je een solide basis leggen voor een succesvol fitness avontuur. Onthoud dat consistentie en geduld cruciaal zijn, en geniet van het proces.
Een andere populaire sportactiviteit is wandelen. Lees in deze blog over de 5 voordelen van wandelen voor je gezondheid.