5 innovaties die de sport compleet veranderden

innovatie in de sport

Sporters zijn continu bezig met innovaties. Innovatie zorgt doorgaans voor vooruitgang. Van het meten van atletische prestaties tot het verbeteren van trainingstechnieken. In deze blog bespreken we 5 belangrijke innovaties die de sportwereld op zijn kop hebben gezet. 

Video Assistant Referee (VAR)

De een is er fan van, de ander niet. Maar dat het een grote rol speelt in het hedendaagse voetbal, is niet te ontkennen. De VAR is een scheidsrechter die buiten het veld de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij aan de hand van videobeelden. Hierdoor kunnen er eerlijkere beslissingen worden gemaakt. 

De KNVB was internationaal voorloper op het gebied van videoarbitrage. Vanaf het seizoen ‘18/’19 is dit standaard in de reglementen opgenomen. 

Bij andere sporten werd er al langer gebruik gemaakt van videosystemen die ondersteuning kunnen bieden aan scheidsrechters. Denk bijvoorbeeld aan de Hawkeye technologie in tennis. 

De klapschaats

In 1980 werd de klapschaats uitgevonden. Bij de klapschaats is het ijzer alleen bij de neus bevestigd aan de schoen. Door een scharnier met veer kan het ijzer veren. Dit zorgt voor langer contact met het ijs. Het is hierdoor mogelijk om aan het eind van de afzet een klap na te geven. 

Pas in 1996 werd de klapschaats in de top in gebruik genomen. De tijden waren gelijk aanzienlijk beter. Bij de Olympische Winterspelen van 1998 in Nagano werd wereldrecord na wereldrecord verbroken. Maar niet iedereen kon ermee overweg. Het vereiste namelijk een hele andere techniek. Enkele schaatsers stopten zelfs met schaatsen. In het hedendaagse schaatsen wordt de klapschaats nog steeds gebruikt.

De Fosburyflop innovatie

De Amerikaanse atleet Dick Fosbury won in 1968 met een compleet andere techniek het hoogspringen op de Olympische Spelen. Jarenlang was de schaarsprong de populairste hoogspring techniek. Totdat de rolsprong werd geïntroduceerd. Hierbij rolde je je lichaam op en vloog je met je gezicht eerst over de lat. Het was hierdoor nodig om een mat aan de andere kant van de mat te leggen. Dit maakte de weg vrij voor de Fosburyflop. 

Dick Fosbury had moeite met de rolsprong. Hij kwam amper over 1 meter 50. Totdat hij per ongeluk eerst zijn schouders en daarna zijn benen de lucht in gooide. Dat ging erg gemakkelijk. Hij verfijnde de techniek en plaatste zich op zijn 21e voor de Olympische Spelen. Met een sprong van 2 meter 24 won hij het goud. Vier jaar later gebruikten 28 van de 40 deelnemers de Fosburyflop. Tegenwoordig iedereen. 

zwemmen

Té snelle zwempakken

In 2008 kwam Speedo met een nieuw zwempak op de markt: de LZR Racer. Een pak gemaakt van polyurethaan. Het pak wordt ook wel mechanische doping genoemd, omdat het de prestaties zoveel verbeterde dat de wereldrecords aan elkaar geregen werden. Door het gebruik van polyurethaan was het pak waterafstotend en had je veel minder weerstand en meer drijfvermogen.

De verschillen tussen landen werden hierdoor nog groter. Kleinere landen die deze pakken niet konden veroorloven, lagen meteen ver achter. Vanaf 2010 werden de pakken daarom verboden. De pakken moeten nu van textiel zijn. 

V-vorm bij schansspringen

Bij schansspringen is het de bedoeling om zo ver mogelijk te vliegen. Terwijl ze van de schans afgaan, houden ze hun lichaam in zo’n positie dat ze de minste luchtweerstand hebben. Zodra ze de schans af zijn, veranderen ze hun houding. Hierbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk wind te vangen. Ze worden hierdoor gedragen door de wind. 

Vroeger deden ze dit met hun benen evenwijdig aan elkaar. In 1985 introduceerde Jan Boklöv de V-stijl. De ski’s worden hierbij als een V gehouden. Een springer vangt hiermee 28 procent meer wind. Daarnaast daalt de snelheid bij de landing, waardoor het veiliger wordt. 

Sportinnovator centrum

Als landelijk gecertificeerd Sportinnovator centrum zijn wij elke dag bezig met innovaties. Met moderne kennis en kunde laten we zien dat sport leuk is voor iedereen. Om net zoals bij bovenstaande innovaties, de sport naar een hoger niveau te tillen. 

Deel dit:

Recente blogposts
Categorieën
Meer weten?