Muziek als ritme van bewegen

bewegen en muziek

In de supermarkt, sportschool en cafés. Overal hoor je muziek. Klassiek, pop, rock; er zijn vele soorten genres. Onafhankelijk van het genre brengt het plezier. Dat is echter niet de enige reden om muziek te luisteren. In deze blog bespreken we het verband tussen bewegen en muziek. 

Reactie op muziek

Bij het luisteren naar muziek gebeurt er niet alleen iets in je hoofd. Ook je lichaam en bewegingen reageren er op. Onbewust ga je bijvoorbeeld lopen op het tempo van de muziek. Hierdoor is het belangrijk om de juiste nummers te kiezen als je gaat hardlopen. Maar let op! Om comfortabel te kunnen lopen moet de muziek bij jouw ritme passen en niet andersom. 

Volgens professor Costas Karageorghis van de Brunel University London is muziek een soort legale doping. Naast dat het je sneller kan laten lopen, motiveert en reguleert het. De Ethiopische olympisch kampioen Haile Gebrselassie haalde er in 1998 zelfs een wereldrecord mee op de 10 kilometer in Hengelo. Hij synchroniseerde zijn pas met het tempo van het nummer Scatman van Scatman John. Tijdens zijn race werd dit nummer gedraaid in het stadion. 

Wat gebeurt er in je hersenen?

Er bestaan directe verbindingen tussen de auditieve en motorische neuronen in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat zelfs wanneer iemand stilzit, het luisteren naar muziek de activiteit in verschillende delen van de hersenen verhoogt. Audiovisuele prikkels hebben de potentie om dagdromen te vergroten, een positief gevoel te creëren, vermoeidheid te verminderen en de sportprestaties te verbeteren.

Let op. Alles draait hierbij om de context. Zo kan het bij de ene activiteit een belangrijke rol spelen, maar werkt het bij een andere activiteit juist averechts. Daarnaast kunnen persoonskenmerken ook van belang zijn. Sommige onderzoekers stellen dat extraverte mensen meer reageren dan introverte mensen. Ook lijken ervaren sporters minder te reageren dan beginnende sporters. Wil je hier meer over weten? Lees het artikel van Lesmills.

Bewegen op muziek bij dementie

oude man bewegen op muziek

Mensen met dementie ontwaken als het ware door muziek en komen tot leven. Bij dementie gaan de hersenfuncties langzaam maar zeker achteruit. Vaak begint dit bij vergeetachtigheid. Uiteindelijk kan het leiden tot volledige afhankelijkheid. Eén gedeelte van de hersenen gaat echter niet achteruit: het motorische gebied. Dit is het gebied waar alle oude herinneringen worden opgeslagen. Juist muziek helpt met het openen van dit gebied. 

Muziek zorgt er weer voor dat mensen gaan bewegen. Bij dementie leidt stilzitten tot achteruitgang. Na het bewegen begrijpen mensen vaak meer, waardoor ze zelfstandig taken kunnen uitvoeren. Door muziek kunnen er spontane dansmomenten gestimuleerd worden. Als dat niet meer lukt, kan het ook voor minimale beweging zorgen zoals het tikken van je vingers. In dit geval geldt, elke beweging is beter dan niks. Een ander bijkomend voordeel is de ontspanning. Het leidt af op stressvolle momenten.

Dansen in het onderwijs

Jonge kinderen hebben een natuurlijke bewegingsdrang. Wanneer ze muziek horen is het bijna onmogelijk om stil te zitten. Dat is alleen maar goed. De motorische beleving is van groot belang voor de muzikale ontwikkeling. Beweging zorgt voor ontlading, afwisseling in de les en hernieuwde concentratie. De voordelen van bewegen op muziek voor kinderen:

  • Sociale ontwikkeling: je leert op elkaar te anticiperen en samen te werken
  • Emotionele ontwikkeling: kinderen kunnen zich door middel van dans uiten. Ze drukken uit wat ze innerlijk voelen.
  • Motoriek: kinderen trainen hun grove motoriek door te dansen
  • Taal en geletterdheid: je traint de visuele, auditieve en taalkundige vaardigheden
  • Lichaamsbesef
  • Ruimtelijk inzicht
  • Tijdsbesef: een lied gaat door en elk moment is het weer even anders
  • Gecijferdheid: een lied bestaat uit tellen
  • Cognitief: dansen houdt je hersenen jong en gezond
  • Creativiteit

Een manier om kinderen aan het dansen te krijgen, is door middel van de SmartDance. De SmartDance is een interactief danssysteem. Op de dansmatten staan 4 pijlen. Wanneer deze bovenaan het scherm verschijnen, zet je een stap op de juiste pijl. Heel simpel, maar leuk. Als het liedje is afgelopen, verschijnt de score op het scherm. Zo zie je gelijk wie het beste ritmegevoel heeft.

Deel dit:

Recente blogposts
Categorieën
Meer weten?