Onderzoek naar exergaming bij dementie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met dementie te weinig bewegen. En bewegen kan zo leuk zijn! Dit kan bijvoorbeeld goed, veilig en geschikt met exergaming. De onderzoeksgroep ‘Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie’ van het Amsterdam UMC (locatie VUmc) doet onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van exergaming bij mensen met dementie. Hierin werken zij samen met o.a. EmbeddedFitness.

Literatuurstudie

Een van de eerste stappen was het in kaart brengen van wat er al bekend is over de effecten van exergaming voor mensen met dementie. Er bleek wel wat verbetering zichtbaar te zijn op het gebied van fysiek, cognitief en emotioneel functioneren. Maar de bewijskracht was laag en er is gedegen onderzoek nodig om duidelijker mogelijke effecten aan te kunnen tonen. Dat wordt nu gedaan d.m.v. dit onderzoek naar interactief fietsen voor mensen met dementie.

Interactief fietsen voor mensen met dementie

Het onderzoek richt zich op interactief fietsen. Dat is fietsen op een soort hometrainer waarbij je op een beeldscherm een route in een bepaalde regio te zien krijgt. Onderzoeksdeelnemers zijn mensen met dementie die nog thuis wonen en die een dagcentrum bezoeken. Bij deze dagcentra krijgen ze óf het reguliere beweegprogramma óf minimaal twee keer per week interactief fietsen aangeboden. Door te kijken naar de verschillen tussen de twee groepen kunnen we zien welke effecten exergaming heeft ten opzichte van een regulier beweegprogramma.

Wilt u meedoen aan het onderzoek?

Voor het onderzoek zoeken we nog drie dagcentra die mee willen doen! Deelnemende dagcentra krijgen een vergoeding voor deelname en een vergoeding voor de eventuele aanschaf van een exergaming fietssysteem. Bovendien dragen zij bij aan het verzamelen van kennis over hoe we de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten kunnen verbeteren.

Bent u geïnteresseerd om deel te nemen? Of wilt u op de mailinglijst voor de nieuwsbrief van het onderzoeksproject? Neem contact op met Joeke van der Molen-van Santen: j.vandermolen@vumc.nl of 020 788 4612 / 06-4088 3215.

Deel dit:

Recente blogposts
Categorieën
Meer weten?