Crossroads subsidie voor ontwikkeling Smartwall – Smartfloor

CrossRoads2 is een project binnen het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Het heeft als doelhet stimuleren van duurzame grensoverschrijdende samenwerking rond kansrijke innovatieprojecten tussen KMO/MKB-bedrijven in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg). Het project richt zich op bedrijven met goede, innovatieve en technisch haalbare projectideeën die graag grensoverschrijdend samenwerken met andere KMO/MKB-bedrijven.

Embedded Fitness en het Belgische Sensor partners hebben een beschikking gekregen van 135.000 euro voor het innovatieproject Smartwall / Smartfloor.

Interactieve speelmuur houdt kinderen bij de les

Wat hebben een met lasers oplichtende muur, stuiterende ballen en camera’s met elkaar gemeen? Volgens het Nederlandse Embedded Fitness en het Belgische Sensor partners maken ze deel uit van het klaslokaal van de toekomst. Spelend leren wordt de norm.

Vooral in Scandinavische landen, maar ook in Nederland heeft de didactische methode al ingang gevonden: spelend leren. Concreet: door kinderen in de kleuter- en basisschool tijdens de lessen te laten spelen en sporten, aangepast aan het lespatroon, blijven ze beter bij de les. Door de leerstof op een speelse, interactieve manier aan te reiken, worden bijkomende hersendelen gestimuleerd, die kinderen helpen om makkelijker, op een structurele manier te onthouden. Denk aan hoofdrekenen op een hinkelveld of de klok leren lezen via een bordspel. Volgens CrossRoads2-partners Embedded Fitness uit Helmond en Sensor Partners uit Zellik is spelend leren bovendien een ideale manier om sportieve vaardigheden aan te scherpen. Zij ontwikkelen in 2018 samen een interactieve spelmuur, waarbij kinderen letterlijk hun doelen leren bereiken.

Spelletjesrealiteit

De technologie van de CrossRoads-partners bestaat uit een combinatie van lasers en camera’s die een extra laagje realiteit projecteren. Op een witte muur verschijnt een virtuele spelomgeving, terwijl een drukgevoelige vloer de positie van de speler bepaalt. In eerste instantie werken Embedded Fitness en Sensor Partners aan een prototype, waarbij kinderen met balletjes bepaalde doelen moeten raken op de spelmuur. Door taal- en wiskundeoefeningen te verwerken in het geprojecteerde spel, evolueert beweging al snel richting bewegend leren. Op termijn willen de CrossRoads-partners graag elementen van specifieke sporten zoals handbal, voetbal tennis of badminton in het spel verwerken, om kinderen er spelenderwijs mee te laten kennismaken.

In de aanloopfase van het project bekijken de partners eerst de technologische afstelling van de spelmuur. Welke camera’s zijn geschikt, welke vaardigheden zijn nuttig én haalbaar om op te nemen in het pakket, hoe wordt best geprogrammeerd? In het najaar willen Embedded Fitness en Sensor Partners graag een eerste prototype voorstellen. Daarmee willen ze dan snel hun weg vinden naar klaslokalen en gymzalen in Vlaanderen en Nederland.  

(tekst Eline van Assche  Pantarein Publishing)

Deel dit:

Recente blogposts
Categorieën
Meer weten?