Slapen en bewegen: Essentieel voor jou

kind slaapt in bed

Slapen en bewegen zijn twee belangrijke pijlers van een gezonde levensstijl. Ze worden vaak afzonderlijk besproken, maar er is een sterke relatie tussen deze twee. In deze blog bespreken we deze relatie en vertellen we waarom ze essentieel zijn voor een optimale gezondheid.

Slaap en herstel

Slaap is van cruciaal belang voor het herstel van ons lichaam. Het geeft je ten eerste de tijd om te herstellen. Tijdens het slapen treden er verschillende veranderingen op. De hersenen en het lichaam blijven actief, waardoor slapen aan de ene kant energie kost. Maar de hartslag en ademhaling dalen ook. Je spieren zijn ontspannen en prikkels vanuit je hersenen worden geblokkeerd. Hierdoor neemt je bewustzijn af. Je lichaam krijgt kortom de kans om uit te rusten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet voldoende slapen, vaker last hebben van een verzwakt immuunsysteem. De volgende dag kan je ook minder alert zijn doordat je concentratievermogen afneemt. 

Slapen na lichaamsbeweging

Iedereen kent het wel, je hebt een slechte nacht gehad. De volgende dag heb je er nog steeds last van. Hoeveel slaap je nodig hebt, is per persoon verschillend. Gemiddeld ligt dit bij volwassenen tussen de 7 en 9 uur per nacht. 

Gelukkig is er iets wat we kunnen doen om onze nachtrust beter te maken: bewegen. Dat bewegen goed is voor onze gezondheid, is geen geheim. Maar het leidt niet alleen tot de bekende voordelen zoals een lagere bloeddruk. Bewegen zorgt op 2 vlakken ook voor een betere nachtrust:

  1. Door te bewegen, ga je ontspannen. Je maakt je hoofd leeg en kan de dagelijkse stress loslaten. Deze ontspanning zorgt weer voor een betere nachtrust. Je kan je als het ware overgeven aan je slaap. 
  2. Fysieke inspanning zorgt voor een hogere hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Hierdoor krijg je overdag meer energie. Wanneer je ‘s avonds tot rust komt, gaan deze waarden weer omlaag. Dit effect wordt groter door lichaamsbeweging. Hierdoor word je moe en val je uiteindelijk in slaap. Je lichaam maakt door beweging ook meer melatonine aan. Dat staat ook wel bekend als het slaaphormoon. 

Maar let op. Als je 4 tot 8 uur voor het slapen gaan sport, slaap je sneller in en word je minder vaak wakker. Sport je korter dan 4 uur voor het slapen gaan, dan kan dit juist een negatief effect hebben. Dit effect is voornamelijk aanwezig bij competitieve of fysiek inspannende sporten. Je alertheid wordt hiermee vergroot.  

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je nachtrust te vergroten. Lees hier meer over in dit artikel van Mens & Beweging. 

Energie en motivatie

Het klinkt misschien simpel, maar een goede nachtrust heeft ook invloed op je energieniveau en motivatie. Wanneer je goed geslapen hebt, voel je je energieker en ben je gemotiveerder om te bewegen. Als je daarentegen vermoeid bent door slaapgebrek, is de kans groter dat je minder actief bent en mogelijk zelfs je trainingssessies overslaat. 

Bewegen hoeft niet te bestaan uit intensieve workouts. Een half uur per dag wandelen is al goed voor je. In deze blog lees je meer over de voordelen van wandelen op je gezondheid. 

Conclusie

Slapen en bewegen zijn onlosmakelijk verbonden. Ze helpen elkaar. Slapen zorgt voor herstel en energie. Hierdoor voel je je mentaal en fysiek beter om te gaan bewegen. Andersom zorgt beweging ook voor een betere nachtrust. Naast dat je ontspant, zorgt het ook voor een hogere hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur. Wanneer je gaat slapen, dalen deze waarden juist weer. Bij beweging wordt dit effect groter. Het is hierbij wel belangrijk dat je niet te dicht op het slapen gaat sporten. Zorg voor de juiste balans en begin uitgerust aan je dag. 

Deel dit:

Categorieën
Meer weten?