Smartclips: 5 oefeningen voor jou 

Kind op een bank met de smartclips

De Smartclips zijn veelzijdig in te zetten. Ze worden gebruikt in de sport, zorg en het onderwijs. Een training wordt leuk en meetbaar. Maar wat kan je er eigenlijk mee? Hier zijn 5 oefeningen voor jou. 

Oefening 1: Reactievermogen voor één of meerdere personen

De Smartclips zijn uitermate geschikt voor het trainen van reactievermogen. Dit kan zowel alleen als met meerdere mensen. Wanneer je dit met meerdere mensen wilt doen, stel je zelf in met hoeveel mensen je wilt oefenen en welke kleuren je gebruikt. In dit artikel lees je waarom reactiesnelheid zo belangrijk is.

 • Stap 1: Zet de Smartclips klaar. Je kunt de SmartClips bijvoorbeeld vastmaken aan twee palen of leg ze op een tafel.
 • Stap 2: Start de oefening en ga voor de SmartClips staan of zitten.
 • Stap 3: Er wordt nu willekeurig een SmartClip aangezet. Het is de bedoeling om deze Smartclip zo snel mogelijk uit te zetten door eroverheen te swipen. Wanneer je deze oefening met meerdere mensen wilt doen, kan je per persoon een kleur kiezen. Licht jouw kleur op? Dan moet jij de SmartClip uit swipen. 
 • Stap 4: Is de oefening nog niet uitdagend genoeg? Zet de SmartClips steeds verder uit elkaar.

Oefening 2: Knie heffen zonder stoel 

SmartClip oefening knie heffen zonder stoel

Deze oefening wordt veelal gebruikt in de zorg. Het helpt het onderhouden van de beweeglijkheid van de heup. Daarnaast verbetert deze oefening het uithoudingsvermogen en het valrisico.

 • Stap 1: Ga recht voor een meetlat of paal staan.
 • Stap 2: Plaats een clipje op de plek waar je knie uitkomt. 
 • Stap 3: Plaats vervolgens de SmartClip 10 cm boven het eerder geplaatste clipje. 
 • Stap 4: Start de oefening en ga recht voor de SmartClip staan. Doe dit op ongeveer 30 centimeter afstand. Het is de bedoeling dat je knie nog kan buigen, zonder dat je de paal aanraakt. 
 • Stap 5: Voer vervolgens de oefening uit. Het is de bedoeling dat je twee benen langs elkaar gestrekt houdt. Wanneer de SmartClip oplicht, swipe je deze met een buigende knie uit. Je andere been blijft gestrekt omlaag. Je gaat daarna weer terug naar de startpositie. De oefening wordt een aantal keren herhaald. 
 • Stap 6: Vind je de oefening nog niet uitdagend genoeg? Hang de clip dan hoger. Deze oefening kan ook zittend worden uitgevoerd. 

Oefening 3: 20 meter sprint met Smartclips als tussenmeting

Deze oefening wordt vaak gebruikt in de sport. De tussentijden worden gemarkeerd op 5 meter, 10 meter en optioneel 15 meter. Hierdoor kan je de mate van versnelling over 20 meter meten. 

 • Stap 1: Zet de test uit door de SmartClips 20 meter van elkaar te plaatsen aan palen met clips op 5m, 10m en 15m. De knipperende SmartClip geeft de start aan. De niet knipperende, donkerdere Smartclip geeft het einde aan. 
 • Stap 2: Start de oefening en ga bij de eerste SmartClip staan
 • Stap 3: Ren zo snel mogelijk naar het einde. De tijd begint wanneer je langs de start SmartClip loopt en stopt als je de laatste SmartClip hebt uitgezet. In de app kan je vervolgens de resultaten bekijken. Hierdoor heb je inzicht in de mate van versnelling.

Oefening 4: Pull Up

Push up oefening door middel van SmartClips

Een ideale oefening voor jouw fitness routine. Je traint hiermee je bovenlichaam en core.

 • Stap 1: Zet de SmartClips klaar. Plaats een clip aan een rek boven je hoofd en plaats een clip aan een paal op heuphoogte.
 • Stap 2: Start de oefening en ga aan het rek hangen
 • Stap 3: Willekeurig wordt er nu een SmartClip aangezet. Het is de bedoeling om deze SmartClip zo snel mogelijk uit te zetten door een pull-up te doen. Vervolgens deactiveer je de SmartClip aan de paal, door middel van je voeten. 
 • Stap 4: Wil je de oefening uitdagender maken? Hang de SmartClip aan de paal hoger.

Oefening 5: Patroonherkenning

Train je mentale fitheid door patronen te herkennen.

De speler krijgt 2 tot 4 keer een lampje te zien. Deze lampjes verspringen met een gelijke of evenredige hoeveelheid. Nadat voldoende lampjes zijn getoond om de volgende stap te begrijpen gaat alles branden. De speler tikt dan het lampje aan dat de volgende zou zijn. Dit proces herhaalt zich zo’n 8 keer met willekeurige patronen. Om deze oefening uitdagender te maken, kan je gebruikmaken van 8 clips. 

Conclusie

De SmartClips zijn dus veelzijdig te gebruiken. Na een oefening worden de resultaten in de app getoond. Bekijk ze en vergelijk het met de vorige keer. Je training wordt hierdoor meetbaar. Wil je meer oefeningen? Geen probleem. In de bijbehorende app staan nog veel meer oefeningen uitgelegd. Met onze Smartclips kan je daarnaast makkelijk eigen oefeningen maken. Verander de kleur van de lampjes, de afstand tot de bewegingssensor, de tussentijden of het geluid. Daag jezelf elke training weer uit.

Heb je zelf nog geen SmartClips? Koop ze hier. Onze clips zijn in Nederland ontwikkeld en ondersteund. Loop je ergens tegenaan? Wij kijken graag met je mee.

Deel dit:

Categorieën
Meer weten?