Deze 7 sporten maken jou fit in eigen omgeving

hardlopen

Bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid. De meest beoefende sport in Nederland is fitness. De sportschool kan echter duur zijn en veel mensen voelen zich hier onwetend en ongemakkelijk. Gelukkig hoef je je eigen omgeving niet te verlaten om toch aan lichaamsbeweging te komen. Hier zijn 7 sporten die jij thuis of in je omgeving kan doen. 

1. Sporten door te wandelen

Een bekende en relatief makkelijke sport. Dagelijks een stuk wandelen is al genoeg om van de voordelen voor je gezondheid te profiteren. Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wil. Begin rustig, trek goede schoenen aan en maak een mooie route. Het helpt niet alleen met je fysieke gezondheid, ook mentaal knap je er van op. Als je het jezelf moeilijker wilt maken, dan ga je in een wat sneller tempo lopen of vergroot je de afstand.

2. Fietsen

Je hebt eigenlijk maar één ding nodig: een fiets. Ontdek je eigen omgeving en ga net wat verder dan te voet. Tip: gebruik knooppunten om een mooie route te maken. Tussendoor even ontspannen? Bij de knooppuntenroutes worden ook verschillende eet- en drinkgelegenheden getoond. Begin ook hierbij rustig. Wanneer je jezelf wilt uitdagen, verhoog je het tempo of maak je een route langer. 

3. Touwtje springen

Super intensief, maar tegelijkertijd heel simpel. Koop een touw en ga 3 dagen per week 10 minuten touwtje springen. Na 30 seconden heb je al 5 calorieën verbrand. Wanneer je dit 10 minuten volhoudt, zit je dus al op 100 calorieën. Let wel op. Het is heel intensief. Begin daarom rustig en luister naar je lichaam. Als 10 minuten te lang is, verlaag het naar bijvoorbeeld 5 minuten. Het is niet de bedoeling dat je je lichaam volledig aan het uitputten bent.

Je traint niet alleen je conditie, het is ook goed voor je hart en botten. Dit houdt ook in dat wanneer je al last hebt van botproblemen, pijn in de knieën, de voeten of andere delen van het been, dit kan verergeren door touwtje te springen.

4. Dansen

Stiekem doen we het allemaal weleens, in je eigen woonkamer jouw mooiste dansroutines tonen. Dansen is niet alleen ontspannend, het is ook een hele goede manier om aan je gezondheid te werken. Zet jouw favoriete muziek op en geef je hier aan over. Je zult zien dat je conditie verbetert, je flexibeler wordt en dat je minder stress ervaart. Vind je het moeilijk om je zomaar over te geven aan de muziek? Op YouTube kun je veel dans workouts vinden, zoals deze 15 minuten workout

sporten door middel van yoga

5. Yoga

Yoga versterkt je spieren, verlicht rugpijn en helpt je relaxen. Er zijn veel verschillende soorten yoga. Zo heb je onder andere Yin Yoga, Hatha Yoga en Bikram Yoga. Kies welke soort yoga bij jou past. Koop een yogamatje en zoek op YouTube de juiste workout. Het handige is dat iedereen dit op zijn of haar eigen niveau kan doen. 

6. Hardlopen

Hardloopschoenen aan en rennen maar. Hardlopen is super populair. Dat is niet voor niks. Je bent intensief bezig, maar tegelijkertijd werkt het ontspannend. Begin voorzichtig en verwacht niet dat je gelijk 5 kilometer loopt. Online zijn er verschillende hardloopschema’s te vinden. Zoals deze van Run2Day. Het is wel belangrijk dat je goede schoenen koopt. Blessures liggen anders snel op de loer. 

7. Fitnessoefeningen

Je hoeft niet in de sportschool te zijn om toch een fitness workout te doen. Kies oefeningen uit voor een home workout. Denk bijvoorbeeld aan jumping jacks. Dit is een klassieke cardio-oefening waarmee je je hartslag flink verhoogt. Ga met je handen langs je lichaam staan. Vervolgens spring je met je benen tegelijk uit elkaar. Je armen beweeg je mee. Dit blijf je herhalen door in en uit te springen. Liever buikspieren trainen? Dan is planken een ideale oefening. Ga liggen en steun op je ellebogen en onderarmen. Houd je rug recht door een plank van jezelf te maken en probeer zo lang mogelijk te blijven staan. Succes!

Wil je toch liever naar de sportschool? In deze blog geven we 5 tips hoe je met een fitnessroutine begint.

Deel dit:

Categorieën
Meer weten?