Wat nu als je door middel van oefeningen ervoor kan zorgen dat parkinson patiënten een kleiner valrisico hebben? Met dat idee zijn we het parkinson project gestart. In samenwerking met Fysio Rakthof werken we aan een oefenprogramma dat het valrisico moet verlagen.
Dit doen we dankzij de regeling Levendig Brabant. Provincie Noord-Brabant stimuleert hiermee initiatieven uit de samenleving die bijdragen aan een mooier, fijner of gezonder Brabant. Hiervoor hebben we subsidie gekregen.
Wat is parkinson?
Bij parkinson gaan cellen binnen je hersenen langzaam kapot. Deze cellen maken dopamine aan. Dopamine zorgt ervoor dat je spieren precies doen wat jij wil. Als dit er te weinig is, krijg je problemen met bewegen. Dit resulteert vaak in de volgende klachten:
- moeite met kleine bewegingen
- stijve spieren
- trillen van je hand, arm of been terwijl je deze niet gebruikt
- het trager bewegen van handen of benen
Tijdens het lopen zie je dat je als parkinson patiënt anders loopt. Je sloft meer en loopt voorovergebogen. Soms blokkeren zelfs je voeten ineens. De klachten uiten zich niet alleen in bewegingsproblemen. Zo kan je ook moeite hebben met slapen, trager denken of depressieve gevoelens ontwikkelen.
Parkinson is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de ziekte langzaam erger wordt. Elke fase brengt weer nieuwe klachten met zich mee.
Hoe ontstaat parkinson?
Het is nog vrij onduidelijk hoe parkinson ontstaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat invloeden van buitenaf een oorzaak kunnen spelen. Zo kan je sneller parkinson krijgen als je op een boerderij woont of werkt. Ook blootstelling aan bepaalde oplosmiddelen die in de industrie worden gebruikt zijn van invloed. In enkele gevallen lijkt parkinson erfelijk te zijn. Vooral als je het op jonge leeftijd krijgt.
De ziekte ontstaat meestal als je tussen de 50 en 70 jaar bent. Maar het is ook mogelijk dat je het voor je 40e al krijgt.
Onze manier om parkinson patiënten te helpen
Parkinson is een progressieve ziekte. Het verhelpen gaat dus niet. We kunnen er wel voor zorgen dat de ontwikkeling van de ziekte gestagneerd wordt. Dit doen we aan de hand van oefeningen met de Smartclips.
Smartclips zijn reactielampjes. De lampjes worden geactiveerd. Je schakelt ze vervolgens uit door te swipen. Ze zijn ontstaan vanuit de gedachte dat veel cliënten oefeningen niet of onvoldoende uitvoeren. De Smartclips zorgen ervoor dat de oefeningen leuk worden. Er is een verrassingselement. Maar de oefeningen worden ook meetbaar. Door middel van de app zie je de resultaten. Je kan hierdoor goed zien of iemand verbetert.

Het parkinson project is begonnen met een 0-meting. We moesten eerst weten waar de patiënten staan. Dit hebben we gedaan met gebruik van de Mini-BESTest. Hiermee meet je het evenwicht en de mate van houdingscontrole. Vervolgens hebben we het startniveau aan de hand van de smartclips getest. Inmiddels zijn de meeste metingen geweest.
De patiënten gaan hierna 10 weken lang oefenen. De oefeningen aan de hand van de smartclips trainen de coördinatie, balans en het reactie- en concentratievermogen. Denk hierbij aan oefeningen die kijken naar hoe snel ze een stap maken en hoe dit gaat met verschillende richtingen. Om de motivatie hoog te houden, worden de oefeningen steeds moeilijker. In die 10 weken worden de resultaten in de gaten gehouden. Bij parkinson kan de ene dag beter zijn dan de ander, waardoor het belangrijk is om het proces te controleren.
Na die 10 weken komt er een eindmeting. Hierbij gaat het vooral om de reactiesnelheid. Is deze verbeterd? De reactiesnelheid is namelijk van groot belang bij valrisico’s. Wanneer blijkt dat dit een positieve invloed heeft, wordt het project doorgetrokken naar meerdere praktijken. Uit het vooronderzoek kwamen al hoopgevende resultaten. Houd onze platformen in de gaten voor updates over dit project.