De 5 voordelen van wandelen voor je gezondheid

twee mensen wandelen in het bos

Bewegen is essentieel. Ruim de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Met een half uur wandelen per dag verbeter je je gezondheid sterk. Hier zijn 5 voordelen van wandelen voor je gezondheid:

1. Je loopt minder risico op ernstige hersenaandoeningen

Dementie, beroerte en depressie. Stuk voor stuk hersenaandoeningen die je leven kunnen beïnvloeden. Maar door te bewegen kan het risico hierop worden verkleind. Dit komt door 3 factoren:

  • Wanneer je voldoende beweegt, worden je hersenen goed doorbloed. Hierdoor krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben.
  • Beweging zorgt voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook de verbinding tussen hersencellen wordt sterker.
  • De werking van signaalstoffen verbetert en neemt toe. Hierdoor gaan de verschillende onderdelen van je hersenen beter communiceren. 

Wil je meer lezen over de relatie tussen bewegen en hersenen? De hersenstichting vertelt hier uitgebreid over.  

2. Je spieren en botten worden sterker

Wandelen versterkt spieren en botten. Botten veranderen steeds. Er wordt continu bot afgebroken en weer aangemaakt. Maar het maken van botten gaat niet zomaar. Hiervoor heb je beweging nodig. Je botten krijgen een seintje om nieuw bot te gaan maken. De kans op osteoporose (botontkalking) wordt dus minder. Ook het kraakbeen verbetert hierdoor. Je gaat weer soepeler bewegen. 

Sterkere botten en spieren zorgen er vervolgens voor dat je minder snel valt. Zeker bij ouderen is het valrisico hoog. Door middel van sterke botten en spieren reageer je beter op je omgeving. 

3. Wandelen vermindert het risico op diabetes 

Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58%. Diabetes type 2 wordt ook wel suikerziekte genoemd. Je lichaam wordt minder gevoelig voor insuline. Hierdoor blijft er veel suiker in je bloed. 

Bewegen zorgt ervoor dat je lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline. Door regelmatig te wandelen is de kans zelfs groot dat je als diabetes type 2 patiënt minder medicijnen nodig hebt. 

4. Het is goed voor hart- en bloedvaten

Eén op de vier Nederlanders heeft te maken met een hoge bloeddruk. Dit is een belangrijke factor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bij een hoge bloeddruk staan de bloedvaten namelijk onder hoge druk. Cholesterol kan zich hierdoor gaan ophopen. De bloedvaten worden nauwer, de kans op een beroerte of infarct neemt toe. Medicijnen kunnen dit verhelpen. Maar ook een gezondere levensstijl is belangrijk. Slechts 21 minuten per dag wandelen kan het risico op hartaandoeningen met 30% verminderen. 

5. Wandelen ontspant

Misschien wel het belangrijkste voordeel. Wandelen brengt je naar mooie plekken en zorgt voor ontspanning. Op korte termijn heeft dit gevolgen voor jouw stressgehalte. Het zorgt letterlijk en figuurlijk voor een frisse wind.

En juist die ontspanning kan je versterken. Wat als je een wandeling leuker kan maken? Onze SmartMove zorgt hiervoor. Door middel van een interactief spelelement voeg je een beleving toe. Verzamel puzzelstukken, doe quizvragen of maak een hardlooproute. Met de bijbehorende app ga je zo naar de volgende SmartStone. Hierdoor wordt jouw intrinsieke motivatie hoger. Wandelen is hiermee niet alleen gezond, maar vooral ook erg leuk.

Deel dit:

Categorieën
Meer weten?